Hur vet vi att det är dags för OVK besiktning?

När är det dags för OVK besiktning i Stockholm ? Det är många som kan ställa den frågan för både i hem och på arbetsplatser påverkas vi av hur ventilationen fungerar. Om luften inte känns behaglig och ren och energiräkningen tycks vara alltför hög kan det verkligen vara dags för OVK.

Det finns ett satt datum för OVK

I fastigheter där man måste genomföra OVK besiktning med jämna mellanrum finns det ett satt datum för när nästa kontroll ska ske. Ett intyg som ges av den OVK besiktningsman som genomföra sista OVK kontrollen ska hänga på en synlig plats.

Det ska alltså finnas synlig information om detta. Om det inte gör det i din bostadsrättsförening kan du be styrelsen om att få se en kopia på senaste OVK protokoll. Då ser du datum för sista kontrollen och även om det fanns saker som skulle åtgärdas.

Kan ni göra tidigare OVK besiktning?

Om det är ett tag kvar till nästa besiktning av ventilationssystemet kanske det finns önskemål om att göra en tidigare OVK besiktning för att det finns frågetecken om ventilationen. Något som kan vara smart att göra är att genomföra en enklare OVK för att se över de problem som tycks finnas.

Om det verkligen är så att det rör sig om problem som drar ner på inomhusklimatets kvalitet går det att först genomföra åtgärder för att senare göra den verkliga OVK besiktningen som då blir godkänd tack vare att ni tar tag i detta i god tid.

Olika regelbundenhet beroende på fastighet och ventilation

Det är inte samma regelbundenhet som gäller för alla fastigheters OVK. Vissa typer av ventilationssystem kräver kontroller oftare och sedan finns det fastigheter som till exempel vårdinrättningar där kraven är högre.

Rent allmänt kan det vara så att det blir dags för OVK vart tredje eller sjätte år. Men det finns också fastigheter där det inte finns några krav om OVK besiktning. Betyder det att den inte behövs? Så kan det vara men inte alltid.

Viktigt att förstå vad OVK är bra för

För att förstå när det är dags för OVK besiktning är det viktigt att förstå vad detta är bra för. OVK handlar inte bara om att följa lagen för att undvika vite. Det här är en kontroll som kan göra skillnaden mellan inomhusluft som man mår bra av och tvärtom.

Dessutom kan OVK besiktningen göra att man hittar anledningen till att det är svårt att hålla jämn värmefördelning i rummen i en fastighet. Med denna kunskap går det att göra något åt orsaker och därmed också att dra ner på kostnader för uppvärmning och nedkylning.

När du inser att det kan ge så mycket med en OVK kontroll är det alldeles uppenbart att det blir dags för denna antingen i samband med det datum som sattes sist eller då det finns anledning till att se över ventilationssystemet för att det inte riktigt tycks fungera som det borde.

Hur vet vi att det är dags för OVK besiktning?

Vad kostar en energideklaration?

Vad kostar en energideklaration? När en bostad ska säljas måste det finnas en energideklaration för den. Det kostar omkring 2500 kronor att framställa denna deklaration.

Läs mer »
Vad är OVK?

Vad är OVK?

Vad är OVK? OVK står för obligatorisk ventilationskontroll. Det vill säga en kontroll av ventilationssystem som är obligatorisk enligt lag. Med OVK kan du ta

Läs mer »
Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK? OVK besiktning är i första hand till för att undersöka ventilationssystemet som finns i byggnaden. Det här är en kontroll som

Läs mer »
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Cozy lumox

Whether The Job Is Big Or Small, Our Experts Can Handle It.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@fixmen.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@fixmen.com
ph: +1.321.989.645

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed