Hur viktig är en OVK besiktning?

En OVK besiktning är mycket viktig. Det spelar ingen roll vad du hör om kommuner som ändå inte bryr sig. OVK besiktningen handlar inte bara om att följa lagen och undvika vite för utebliven besiktning eller uteblivna åtgärder.

En OVK besiktning kommer ju att kartlägga hur ventilationssystemet fungerar eller inte fungerar och det får konsekvenser. I nybyggda hus kanske det inte krävs mer än injustering av ventilation samt en rengöring för att allting ska vara i toppskick.

I äldre fastigheter kan det dock vara så att fläktar är för trötta och att det finns delar som inte alls fungerar som de ska. Detta kan speglar i hur de som bor och jobbar i byggnaden mår och kan också synas i form av ökade kostnader för energi.

OVK och inomhusklimatet

När vi försöker bena ut hur viktig en OVK besiktning i Stockholm och andra delar av landet är måste vi ställa frågan hur viktigt det är med att bra inomhusklimat? Några frågor om detta att ställa är:

  • Är det viktigt att luften är ren från gifter?
  • Är det viktigt att det finns gott om syre i varje rum?
  • Är det viktigt med korrekt luftfuktighet?
  • Är det viktigt med luft fri från dammpartiklar?

Om svaret på dessa frågor är ja så är svaret på frågan om OVK besiktningens vikt detsamma. Hur viktigt är det för dig att må bra inomhus? Svara på den och sedan vet du precis hur viktigt det är med OVK!

Fast det finns mer än vår hälsa som visar precis hur viktigt det är att genomföra OVK i Stockholm och i resten av Sverige.

Vill vi leva i miljöer med dålig lukt?

Något som få tycker om är dålig lukt. Många gånger är det fel i ventilationen som leder till att det sprids dålig lukt i fastigheter. När dessa fel åtgärdas slipper ni plågas. Om det är viktigt att få ordning på dålig lukt är det viktigt med OVK. Det här är nämligen den typ av kontroll som snabbt kan fastställa vad lukten beror på och vad som finns att göra.

När det bullrar i systemet

En annan sak som kan vara riktigt irriterande med bristande ventilationssystem är buller. En fläkt som skapar oljud kan driva till vansinne. Detta oavsett om det rör sig om ett flerbostadshus eller ett kontor. Lösa delar som darrar och slår skapar en symfoni av oljud som tillsammans kan ge huvudvärk och dålig koncentration.

Om det är viktigt att dra ner på bullernivå och slippa oljud från ventilationssystemet är det också viktigt med OVK. Denna kontroll kan nämligen hitta källorna till oljudet och snabbt få ordning på det. Om det bara krävs enklare injustering av ventilation kan det hela bli klart samma dag som OVK besiktningen genomförs.

Vinterns kalla dagar och värmefördelning

När det är kallt utomhus vill vi ha det varmt och gott inomhus. Beroende på hur ventilationen i en byggnad fungerar kan det finnas en varm värmefördelning eller rum där man drar på med värme extra helt i onödan.

Med OVK kan detta justeras och då är det klart att det blir ett bättre läge både vad gäller värmefördelning och energiekonomi. Om det här känns som viktiga saker är OVK också viktigt. Hur viktigt det är beror väl på hur viktigt det känns med värmeekonomi och miljö. För många är det otroligt viktigt.

Ett rent ventilationssystem

Vi ska också nämna det där med smuts i ventilationssystemet. När det gäller fläktar och ventiler som sitter i kök är det ju känt att det måste hållas rent. Om inte kan det till och med innebära brandfara via ventilationen.

En OVK besiktning kommer att se över hela systemet och kan också innebära en rengöring. Rengöringen gör att det blir säkrare i byggnaden samtidigt som man förhindrar att damm och smuts sprider sig på ett ohälsosamt sätt.

Om det här också känns som viktigt kan vi nog konstatera att OVK besiktningen är mycket viktig på många sätt. Så pass viktigt att det att den är lagstiftad om får mindre betydelse. Då de flesta ändå är räddare för ohälsa och hög energiräkning än möjligt vite från kommunen för utebliven OVK besiktning!

Hur viktig är en OVK besiktning?

Dela artikeln
Facebook
Twitter
LinkedIn

Offert OVK

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi snarast.