När infördes OVK i Sverige?

OVK är inget nytt i Sverige. Lagen om OVK kom år 1991 och meningen med den var att säkra att vi svenskar har ett bra inomhusklimat. Inomhusklimatet kan ju direkt påverka hur pass friska, eller sjuka, vi är. Och i Sverige är vi inomhus ofta och mycket så OVK besiktningar är mycket viktiga.

Med OVK var tanken att certifierade OVK besiktningsmän skulle gå igenom ventilation för att se att den fungerar som den ska. OVK lagstiftningen gäller fortfarande på samma sätt som då den infördes 1991 men det finns de som menar att den borde uppdateras för att förbättra OVK kontrollerna.

Viktigt med välutbildade och erfarna OVK kontrollanter

Idag vet vi att det krävs rätt typ av OVK kontrollant för att en OVK besiktning ska ge de önskade resultaten. Detta tillsammans med rätt respons från kommuner som får in rapporterna måste till för att det hela ska fungera som tänkt.

Kommunerna har numera som bekant stor brist på resurser och då faller en större del av ansvaret på själva OVK besiktaren samt ägaren av byggnaden. Det råder faktiskt brist på duktiga OVK kontrollanter i Sverige.

År 1991 då lagen om OVK infördes räknade man med att det skulle behövas omkring 5500 kontrollanter för att klara av alla besiktningar. År 2018 kunde man konstatera att det fanns cirka 1500 registrerade kontrollanter och den siffran blir ju lägre när kontrollanter går i pension.

Syftet är viktigare än lagen

Oavsett om lagen kommer att uppdateras och till exempel göra det enklare att få certifikat som OVK kontrollant eller inte är det viktigt att inse att syftet med den här lagen är det viktigaste. Det spelar egentligen inte så stor roll om kommunen kommer att syna det OVK protokoll ni får eller inte.

Det som har betydelse är om en OVK besiktning kan kartlägga vad ni behöver göra för att förbättra inomhusklimat och dra ner på energikostnader. Om fler inser detta kanske man inte behöver förändra lagen.

När infördes OVK i Sverige?

Vad kostar en energideklaration?

Vad kostar en energideklaration? När en bostad ska säljas måste det finnas en energideklaration för den. Det kostar omkring 2500 kronor att framställa denna deklaration.

Läs mer »
Vad är OVK?

Vad är OVK?

Vad är OVK? OVK står för obligatorisk ventilationskontroll. Det vill säga en kontroll av ventilationssystem som är obligatorisk enligt lag. Med OVK kan du ta

Läs mer »
Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK? OVK besiktning är i första hand till för att undersöka ventilationssystemet som finns i byggnaden. Det här är en kontroll som

Läs mer »
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Cozy lumox

Whether The Job Is Big Or Small, Our Experts Can Handle It.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@fixmen.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@fixmen.com
ph: +1.321.989.645

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed