När infördes OVK i Sverige?

OVK är inget nytt i Sverige. Lagen om OVK kom år 1991 och meningen med den var att säkra att vi svenskar har ett bra inomhusklimat. Inomhusklimatet kan ju direkt påverka hur pass friska, eller sjuka, vi är. Och i Sverige är vi inomhus ofta och mycket så OVK besiktningar är mycket viktiga.

Med OVK var tanken att certifierade OVK besiktningsmän skulle gå igenom ventilation för att se att den fungerar som den ska. OVK lagstiftningen gäller fortfarande på samma sätt som då den infördes 1991 men det finns de som menar att den borde uppdateras för att förbättra OVK kontrollerna.

Viktigt med välutbildade och erfarna OVK kontrollanter

Idag vet vi att det krävs rätt typ av OVK kontrollant för att en OVK besiktning ska ge de önskade resultaten. Detta tillsammans med rätt respons från kommuner som får in rapporterna måste till för att det hela ska fungera som tänkt.

Kommunerna har numera som bekant stor brist på resurser och då faller en större del av ansvaret på själva OVK besiktaren samt ägaren av byggnaden. Det råder faktiskt brist på duktiga OVK kontrollanter i Sverige.

År 1991 då lagen om OVK infördes räknade man med att det skulle behövas omkring 5500 kontrollanter för att klara av alla besiktningar. År 2018 kunde man konstatera att det fanns cirka 1500 registrerade kontrollanter och den siffran blir ju lägre när kontrollanter går i pension.

Syftet är viktigare än lagen

Oavsett om lagen kommer att uppdateras och till exempel göra det enklare att få certifikat som OVK kontrollant eller inte är det viktigt att inse att syftet med den här lagen är det viktigaste. Det spelar egentligen inte så stor roll om kommunen kommer att syna det OVK protokoll ni får eller inte.

Det som har betydelse är om en OVK besiktning kan kartlägga vad ni behöver göra för att förbättra inomhusklimat och dra ner på energikostnader. Om fler inser detta kanske man inte behöver förändra lagen.

När infördes OVK i Sverige?

Dela artikeln
Facebook
Twitter
LinkedIn

Offert OVK

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi snarast.