Vad ingår i OVK?

OVK besiktning är i första hand till för att undersöka ventilationssystemet som finns i byggnaden. Det här är en kontroll som ska göras med jämna mellanrum i allmänna byggnader i enlighet med de regler som gäller för typ av byggnad och typ av ventilationssystem.

Det går att skräddarsy OVK och ta chansen att förbättra ventilationssystemet för att dra ner på energiräkning såväl som skapa bättre inomhusmiljö. Men det är också så att vissa grundmoment alltid ingår i OVK.

Vad ska alltid vara med när OVK genomförs?

Kontrollen kommer att fokusera på ventilationssystemets funktion. Man ser över hur det fungerar och om luften renas och sprids på rätt sätt. Det här anpassas en hel del efter det system som används. Om det till exempel är ett ventilationssystem med värmeåtervinning krävs det ju lite mer än om det är ett självventilerande system.

OVK besiktningen går noga igenom punkt för punkt hur ventilationen fungerar men också hur lätt den är att hantera. Man ser över manualer och de instruktioner för skötsel som finns. Det händer ju att ventilation inte fungerar som den ska för att den inte sköts och används på rätt sätt.

Med OVK besiktning går det att se över denna viktiga bit och se till att berörda får informationen som de behöver. Utöver detta kommer en OVK besiktningsman att undersöka om systemet är fritt från farliga ämnen.

Det går inte alltid att lukta sig till föroreningar som via ventilationen kan sprida sig genom hela byggnaden. Det här måste mätas på ett professionellt sätt. Om det finns föroreningar som kan vara farliga för hälsan är det otroligt viktigt att vidta åtgärder snarast.

Vid den första OVK besiktningen

En första OVK besiktning görs för nybyggen och då nya ventilationssystem installeras. Här gäller det att OVK kontrollen går igenom funktion och egenskaper. Man tar en titt på om dessa är i linje med de regler som gäller för den typ av ventilation som har installerats.

I vissa fall som när det rör ett enbostadshus behöver den här OVK besiktningen inte följas av fler. Då är det verkligen viktigt att den utförs korrekt så att man inte missar fel som kan bli kostsamma både med tanke på hälsa och på energi.

Även vid återkommande kontroller kommer en OVK besiktningsman att kontrollera att ventilationen lever upp till svenska regler och lagar. Man tar en titt på vad som gällde då systemet togs i bruk och ser också över eventuella förändringar.

Förbättrad energihushållning

I OVK besiktning ingår det också hjälp med förslag på åtgärder som kan ge bättre energihushållning. Man ser på vad som kan göras utan att det på något sätt försämrar klimatet inomhus.

Protokoll och intyg

OVK kommer också att ge er protokoll som skickas till kommun och ett intyg om godkänd OVK. Detta är viktiga dokument både av lagliga skäl och för att visa intresserade att OVK såväl som åtgärder har genomförts.

Skräddarsydd OVK och rätt åtgärder

Det går förstås att få skräddarsydd OVK när det behövs. Om det finns problem med ojämn temperatur, buller från ventilationen och dålig lukt kan detta utredas under den regelbundna kontrollen. Dessutom går det att få förslag på bästa möjliga åtgärder för den här typen av problem som en del av OVK besiktningen.

Vad ingår i OVK?

Vad kostar en energideklaration?

Vad kostar en energideklaration? När en bostad ska säljas måste det finnas en energideklaration för den. Det kostar omkring 2500 kronor att framställa denna deklaration.

Läs mer »
Vad är OVK?

Vad är OVK?

Vad är OVK? OVK står för obligatorisk ventilationskontroll. Det vill säga en kontroll av ventilationssystem som är obligatorisk enligt lag. Med OVK kan du ta

Läs mer »
Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK? OVK besiktning är i första hand till för att undersöka ventilationssystemet som finns i byggnaden. Det här är en kontroll som

Läs mer »
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Cozy lumox

Whether The Job Is Big Or Small, Our Experts Can Handle It.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@fixmen.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@fixmen.com
ph: +1.321.989.645

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed