Vad kontrolleras med OVK besiktning?

Under en OVK besiktning är det flera viktiga bitar som kontrolleras. Syftet med besiktningen av ventilationssystemet är att säkra ett bra inomhusklimat som kräver minsta möjliga energi för att förbli varmt eller svalt.

Precis vad som kommer att kontrolleras beror givetvis på vilken byggnad och ventilationssystem som det är tal om. Men vi kan ta upp några allmänna punkter som bör ingå i en OVK besiktning i Stockholm och andra delar av landet.

Justering av spjäll och ventiler

Oavsett om det är ett helt nytt system eller en efterföljande OVK besiktning av ett äldre system bör ventiler och spjäll kontrolleras. De ska justeras om de inte sitter som de ska och kanske till och med hindrar korrekt luftcirkulation. Injustering av ventilationssystem är en viktig del av OVK som alltid bör ingå.

Smuts och farliga ämnen i ventilationssystemet?

För att hindra att boende och anställda andas in farliga ämnen bör det kontrolleras att dessa inte finns i ventilationssystemet. Med OVK kan vi mäta och kontrollera vad som finns i smutsen som på ett naturligt sätt samlats i systemet och om det eventuellt finns andra ämnen som frigörs av fläktsystem.

Det är möjligt att kombinera OVK i Stockholm med rengöring av ventilationssystemet och det är att rekommendera för att se till att själva ventilationssystemet inte bidrar till sämre luft som kan vara hälsovådlig.

Hur luften sprids och cirkulerar

Kontrollen kommer också att se på hur luften sprids och cirkulerar med systemet. Men kan se om det finns ett undertryck eller övertryck. Det här får betydelse för energikonsumtionen eftersom det kan påverka hur bygganden värms upp i olika rum under kallare årstider.

Att lagar och regler levs upp till

En OVK inspektion kommer också att se över hur ventilationen lever upp till de lagar och regler som finns i Sverige. Godkänd OVK betyder att systemet är helt i enlighet med de regler som gäller för det. Det är en trygghet både för ägare och de som rör sig i och bor i lokalerna som berörs.

Om tidigare OVK protokoll har fel som åtgärdats

Om det finns ett OVK protokoll från tidigare OVK besiktning kan detta också ses över. Detta för att säkra att eventuella fel som fanns har åtgärdats. Om inte kommer OVK besiktningen att ta med dessa i det nya protokollet.

Problem som ni tar upp

En OVK besiktning kan också skräddarsys i enlighet med de behov som finns. Om det finns problem med buller eller lukt kan detta undersökas närmre. Även om anledningen till detta inte strider mot svensk lag finns det givetvis ett intresse av att utreda och se på åtgärder.

Med flexibel och effektiv OVK besiktning går det att göra stor skillnad i byggnadens miljö. Den blir hälsosammare att vistas i och dessutom kan man dra ner på räkningen för energi då ventilationen inte är en energibov.

Vad kontrolleras med OVK besiktning?

Vad kostar en energideklaration?

Vad kostar en energideklaration? När en bostad ska säljas måste det finnas en energideklaration för den. Det kostar omkring 2500 kronor att framställa denna deklaration.

Läs mer »
Vad är OVK?

Vad är OVK?

Vad är OVK? OVK står för obligatorisk ventilationskontroll. Det vill säga en kontroll av ventilationssystem som är obligatorisk enligt lag. Med OVK kan du ta

Läs mer »
Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK?

Vad ingår i OVK? OVK besiktning är i första hand till för att undersöka ventilationssystemet som finns i byggnaden. Det här är en kontroll som

Läs mer »
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Cozy lumox

Whether The Job Is Big Or Small, Our Experts Can Handle It.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@fixmen.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@fixmen.com
ph: +1.321.989.645

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed