Är det olagligt att inte genomföra OVK?

I och med att det är lag på att genomföra OVK för vissa typer av fastigheter och ventilationssystem med en viss typ av regelbundenhet kan vi konstatera att det är olagligt att inte genomföra OVK.

Men inte bara det. Det är ju faktiskt olagligt att inte åtgärda brister som finns med i det OVK protokoll som utfärdas efter en OVK besiktning i Stockholm och andra delar av landet. Lagen finns för att skydda boende och anställda från dålig inomhusluft men också för att sporra oss till att välja miljövänliga lösningar för ventilation som är energieffektiva.

Vad händer om OVK hoppas över?

I praktiken händer det inte särskilt mycket om OVK besiktning inte genomförs. Detta trots att det strider mot lagen. När en fastighet ska genomföra OVK och inte gör det kan det bli så att byggnadens ägare får ett föreläggande från kommunens byggnadsnämnd om att göra detta.

När kommuner hade resurser att följa upp och vara i kontakt med ägare av byggnader kunde det förstås gå hela vägen till vite då man genom att låta bli att utföra OVK bröt mot bestämmelsen om denna kontroll.

Nuförtiden har ansträngda kommuner inte samma kapacitet för den här typen av ärenden. Så trots att det är olagligt att hoppa över OVK går det många gånger att komma undan med detta. Fast frågan är hur pass smart detta är. När ventilationen inte ses över och rengörs kan energiräkningen sticka i höjden samtidigt som de som bor eller jobbar i lokalerna kan få sämre hälsa.

När åtgärder inte sker

Det är också enligt lag så att de åtgärder som utstakas i OVK protokoll ska genomföras. Om detta inte sker är det återigen så att byggnadsnämnden kan förelägga ägaren av byggnaden att ta hand om detta.

Viktigare än vad som händer med instruktioner från byggnadsnämnden och risken för böter för att inte ta hand om OVK på rätt sätt är vad detta gör för byggandens ekonomi och folks hälsa. Om vi alla inser att en OVK besiktning är för allas bästa hade vi kanske inte behövt lagen som säger att denna besiktning ska ske och att fel ska åtgärdas då de upptäcks!

Är det olagligt att inte genomföra OVK?
Subscribe to our newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peaks of upcoming products. Plus 20% off your next order.

Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Cozy lumox

Whether The Job Is Big Or Small, Our Experts Can Handle It.

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Get in touch

872 Arch Ave.
Chaska, Palo Alto, CA 55318
hello@fixmen.com
ph: +1.123.434.965

Work inquiries

jobs@fixmen.com
ph: +1.321.989.645

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed