Vad kostar en energideklaration?

När en bostad ska säljas måste det finnas en energideklaration för den. Det kostar omkring 2500 kronor att framställa denna deklaration. Exakt pris beror på husets storlek, vilken typ av bostad det är och givetvis också var i landet huset finns.

Energideklarationen visar hur energieffektivt huset eller bostaden är. Det här är viktig information. Inte bara med tanke på hur energieffektiviteten kan påverka säljpriset. Med hjälp av den här typen av deklaration kan vi sätta mer fokus på energikällor som är bättre både för miljö och plånbok.

Vad är en energideklaration?

Rent praktiskt så rör det sig om ett dokument. Detta dokument kartlägger den energi som används i en bostad. Den som ska köpa eller hyra en bostad vill se på en energideklaration för att förstå vilka kostnader det rör sig om.

Man använder ofta energideklarationer för att jämföra bostäder med varandra. Denna deklaration kan på så vis vara något som påverkar priset för bostaden på ett positivt eller negativt sätt. Detta beroende på hur den mäter sig med andra bostäder i samma område.

Energideklarationer behövs också för nybyggen

Ett nybygge behöver också en energideklaration. Här finns det ofta ett stort intresse av att visa upp hur nya innovationer gör stor skillnad. När man bygger nytt går det ju att implementera nya system för uppvärmning och ventilation som sänker kostnaden för energi.

Det behövs också energideklarationer för byggnader som är till för allmänt bruk. Det kan vara shoppingcentrum och andra platser där många människor rör sig dagligen.

Behöver ni energideklaration?

När en energideklaration har genomförts och registrerats med Boverket kommer den att gälla i 10 års tid. Därefter är det dags att skapa en ny. Det är den som äger bostaden som har ansvar att se till att det finns en energideklaration för hemmet. Ta en titt på när den senaste kontrollen gjordes för att se om det behövs en ny deklaration.

Dela artikeln
Facebook
Twitter
LinkedIn

Offert OVK

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi snarast.